‘Zoom’ analitza la ‘llei mordassa’

Burjassot, divendres 18 de febrer.

La llei de seguretat ciutadana, més coneguda com a llei mordassa, va ser aprovada el 2015, i des d’aleshores, alguns sectors de la societat han demanat que es derogue. Ara, el govern espanyol vol reformar-la, però la proposta no contenta ni la majoria de la policia ni els agents socials, encara que per motius diferents. Dimarts passat, la ponència del Congrés encarregada d’analitzar la seua reforma va acordar nous articles sobre escorcolls en la via pública i garanties judicials sobre els enregistraments que realitzen els membres de les forces i cossos de seguretat de l’Estat. Aquest dilluns 18 de febrer, Zoom repassarà els punts més conflictius de la proposta de reforma i mostrarà exemples d’algunes de les infraccions que sanciona la normativa que, des que es va aprovar, hauria recaptat 816 milions d’euros.

Així mateix, la llei recull el principi de veracitat, pel qual la paraula d’un agent és considerada una prova. Significa això en la pràctica que la versió policial està per damunt de la d’un ciutadà qualsevol? L’esmena planteja que s’utilitze material antidisturbis menys lesiu que les pilotes de goma. En aquest sentit, Bérnar Giménez, presentador del programa d’investigació de la cadena autonòmica, parlarà amb Ester Quintana, una de les persones que va perdre un ull per culpa d’una pilota de goma disparada en una manifestació per la vaga general del 14 de novembre del 2012.

La llei mordassa garanteix la seguretat ciutadana o amenaça els drets constitucionals, com el de reunió i manifestació o el d’informació?

Aquest dilluns, À Punt fa zoom sobre la llei mordassa.